Mondhygiëne

Een goede tandarts is eigenlijk ook een mondhygiënist (met de kennis van een tandarts).

Een goede mondhygiënist maakt zichzelf eigenlijk overbodig.

Het hoogste doel binnen de tandheelkunde is niet om problemen te verhelpen maar om problemen te voorkomen. Preventie en een goede mondhygiëne is daarvoor heel belangrijk. Daar moet binnen de tandartspraktijk veel aandacht en tijd voor zijn. Als de mondhygiëne niet op orde is kunnen er verschillende problemen ontstaan. Tandvleesproblemen zijn daar één van. Tandvleesproblemen kunnen uiteindelijk tot het verlies van gebitselementen leiden. Om dat te voorkomen is behandeling door een tandarts of mondhygiënist noodzakelijk.

Hoe staat het met uw tandvlees? Om dit te weten te komen meet de tandarts de dikte van het tandvlees. Uw tandvlees krijgt een cijfer, DPSI-score:
score 0 en 1: gezond, dun, sterk tandvlees.
score 2: ook gezond maar er is wel tandsteen aanwezig
score 3: de ruimte tussen de tanden en het tandvlees is verdiept. We meten pockets van 4-5mm. Uw tanden komen in de gevaren zone.
score 4: de pockets zijn dieper dan 5mm, uw gebitselementen lopen ernstig risico.

Als er score 3 of 4 gemeten wordt is behandeling nodig. Deze behandeling kan de tandarts zelf doen of hij kan u doorsturen naar een mondhygiënist. Een goede mondhygiëne behandeling zorgt ervoor dat uw tandvlees weer gezond wordt en dat u het ook zelf goed kunt bijhouden. Als de behandeling goed is verlopen bent u eigenlijk weer klaar bij de mondhygiënist. De tandarts kan uw gebit bij de halfjaarlijkse controle weer bijhouden. De gehele mondhygiëne behandeling duurt 3-6 maanden, waarna een evaluatie plaatsvindt. Is het tandvlees nog niet gezond (er zijn nog pockets aanwezig van 4 of meer millimeter) dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. De mondhygiënist moet u dan weer terug verwijzen naar de tandarts voor aanvullende behandeling. Dat kan de tandarts zelf doen of hij kan u daarvoor doorsturen naar een tandarts-specialist (parodontoloog). Een enkele keer, bijvoorbeeld als u fysieke beperkingen heeft waardoor het poetsen lastig is, of als er na een uitgebreide parodontale behandeling (bijvoorbeeld na een tandvlees operatie) restpockets aanwezig zijn van 4-5mm, kan het noodzakelijk zijn het gebit vaker schoon te laten maken. Het beste is dan om tussen de halfjaarlijkse controle het tandvlees extra te laten controleren en het gebit te laten reinigen. Dit kan door de tandarts zelf of door een mondhygiënist gedaan worden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u het zelf prettig vindt om het gebit vaker te laten reinigen. De meeste verzekeraars vergoeden de mondhygiëne behandeling. De vraag is dan echter: is het wel eerlijk om gebruik te maken van deze vergoeding omdat het medisch niet noodzakelijk is? Het antwoord is aan u.

Als een goede mondhygiënist zichzelf overbodig maakt, geldt dat dan niet ook voor de tandarts? Voor het tandvlees geldt dat zeker, maar in de mond kan natuurlijk meer aan de hand zijn. Denk daarbij aan gaatjes, lekkende vullingen maar ook aan andere zaken zoals gebitsslijtage, kaakgewrichtsklachten, slijmvliesafwijkingen of zelfs mondkanker. Ook daar kijkt de tandarts naar bij elke halfjaarlijkse controle. De halfjaarlijkse controle bij de tandarts blijft dus heel belangrijk!

De opleiding tot mondhygiënist is tegenwoordig een 4-jarige HBO opleiding. (Vroeger duurde de opleiding 2 jaar.) Elke tandarts krijgt binnen zijn 6-jarige Universitaire Opleiding ook alles van de mondhygiëne opleiding. Maar daarnaast natuurlijk nog veel meer verdieping op alle andere vakgebieden maar ook specifiek op het gebied van de mondhygiëne en tandvlees. Na mijn opleiding Tandheelkunde heb ik verschillende cursussen gevolgd op de Universiteit om mij nog extra te verdiepen in het behandelen van tandvleesproblemen. Ook werken we samen met het beste laboratorium op het gebied van de mondbacteriën. Door het persoonlijke overleg met het laboratorium kunnen we voor u de beste behandeling bepalen. Ook uitgebreidere tandvlees behandelingen kunnen bij ons in de praktijk gedaan worden.

Meer informatie is te vinden in het protocol van de NVVP, Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.